dimarts, 13 de maig del 2008

Codiwiki: recursos lingüístics

Codiwiki: Recursos lingüístics en llengua catalana.

Un ampli ventall de recursos lingüístics en llengua catalana:

http://gclub.codiwiki.ourproject.org/LlenguaCatalaRecursos

Etiquetes de comentaris:

La calaixera de llengua i país

La Calaixera de llengua i país

D'acord amb els objectius del Consell Participatiu per a la Llengua, de promoure la participació de les entitats i organismes en les polítiques de normalització lingüística i vetllar per l'augment i la qualitat de l'ús social de la llengua en tots els àmbits, l'Ajuntament de Girona posa a disposició de tota la ciutadania La Calaixera de llengua i país.
Internet ens ofereix l'accés a moltíssims recursos entorn de l'ús de la llengua catalana. En aquest espai us presentem una primera relació d'enllaços, a partir dels quals podreu descobrir eines de tot tipus per fomentar l'ús de la llengua i per poder viure plenament en català.

Com veureu, es tracta d'un recurs com útil encara que no sigueu de Girona.

www.lacalaixera.cat

Etiquetes de comentaris:

Portfolio Europeu de les llengües/MCER

Portfolio Europeu de les llengües i Marc Comú Europeu de Referència

Per a més informació d'aquests temes consulteu:

Portfolio Europeu de les Llengües (PEL)
www.oapee.es/index.html (Organismo Auónomo Programas Educativos Europeos)

ruta que heu de seguir: Iniciativas -->Portfolio -->Portfolios validados --> Cursos Jornadas (Bilbao)

Marc Comú Europeu de Referència (MCER)
www.xtec.cat/lic/nouvinguts/professorat/


Bibliografia
"El Portafolis". Articles 39, Abril-juny 2006.
Elisabeth F.Shores i Cathy Grace, El Portafolio paso a paso. Infantil i Primària, Biblioteca de Infantil 4, Ed. Graó.

Etiquetes de comentaris:

60 minuts: Veus del món

Dimecres 6 de maig van emetre el documental "Veus del món" al programa 60 minuts del Canal 33.
Aquí va la informació:
6 / 5 / 2008 Veus del món. El perill d'extinció

La desaparició de llengües és un fet. Cada dues setmanes, cada catorze dies, mor una de les 6.500 llengües minoritàries del nostre planeta. Anem cap a la uniformitat lingüística, sense que això sembli preocupar ningú. Aquest documental tracta de la diversitat lingüística del món. Sembla que el món estigui abocat a perdre la meitat del seu patrimoni cultural durant aquest segle. Però, ¿per què desapareixen les llengües i quina importància té aquesta pèrdua, tant per als que les parlen com per a tots nosaltres?

Moltes de les llengües més amenaçades són parlades per grups indígines que tenen un accés limitat a recursos econòmics i, per tant, poca capacitat econòmica per defensar la seva llengua, per incidir en la política cultural del seu país o en els instruments d'expansió lingüística, o els mitjans de comunicació. En el documental, expliquem com la història de la colonització ha influenciat el mapa lingüístic del món. Explica les històries dels guanyadors i els perdedors en el procés de canvis que s'estan produint a tot el món, en referència a les llengües. Explica la història del que es pot sentir en ser l'última persona del planeta en parlar una llengua. Representa la fi d'una manera d'entendre la vida.

També es reflexiona sobre com els joves, amb influències occidentals i que viatgen molt i molt, per negocis o vacances, han fet de l'anglès el gran idioma internacional, el punt de referència i d'intercanvi, i quina influència pot tenir tot plegat en un futur, i també recull les dificultats de traduir la riquesa de les cultures i les llengües, quan una llengua vol dir, també, tot un sistema de veure el món, tot un sistema d'interpretació.

Un gran tema a debat. El futur de la riquesa cultural del món, en perill, i què es pot fer per salvar algunes d'aquestes llengües petites que signifiquen la desaparició d'una manera d'entendre la vida, d'una forma d'explicar la realitat i el món que ens envolta. Des d'Austràlia a Dinamarca, un interessant treball per reflexionar sobre el futur de la nostra llengua pròpia, el català.




Un documental dirigit per Janus Billeskov Jansen i Signe Burge Sorensen.
Final Cut Productions. Dinamarca

Etiquetes de comentaris:

Espai de llengües

us recomanem la pàgina Espai de llengües fet a les comarques gironines

http://xtec.cat/crp-girones/espai_llengues/index.htm

Etiquetes de comentaris:

Llegir revistes en català gratuitament (APPEC)

L'APPEC et dóna la possibilitat de llegir revistes debades des de la xarxa

Podeu subscriure-vos debades a un seguit de revistes que formen part de l'Associació de Publicacios Periòdiques en català (APPEC) Heu de d'anar fins a quiosc.cat i allà triar les publicacions que us agraden. Entre l'oferta us destaquem Benzina, publicació que se centra en l'actualitat del cinema i de la literatura. L'Avenç és una publicació d'història però que també reflexiona sobre la cultura en general. Enderrock, Folc o Jaç se centren en el món de la música. Diagonal opta per les religions, Ebén interiors pel disseny i la decoració. Si vols millorar el teu nivell de català, la teua opció és Llengua Nacional. Heu de triar tres revistes i tot seguit omplir un formulari amb les vostres dades. Una volta heu emplenat el document de registre, us heu de descarregar el lector Zinio, el quiosc internacional de revistes més estès al món i des del qual a partir d'ara també es poden adquirir aquesta trentena de revistes de l'APPEC.
També trobareu informació d'altres revistes com Escola Catalana, amb la reproducció d'una part dels articles.

Etiquetes de comentaris:

La veu de l'aula d'acollida (Escola Marillac)

En el web de l'Escola Marillac hi ha novetats: la veu de l'aula acollida.

Ho podreu trobar a:
http://www.escola-marillac.net/

Etiquetes de comentaris:

dimarts, 6 de maig del 2008

Projecte Espurna

El projecte Espurna és la síntesi de dues experiències iniciades el gener de 2006: @collida i K@ampus. Neix amb la intenció de facilitar l'assoliment de les competències bàsiques i la plena integració de dos col.lectius fràgils: el de les aules obertes dels IES (secundària) i els dels nouvinguts (primària i secundària).

En el projecte hi participen alumnes i porfessors apostant per dos conceptes fonamentals: el de comunitat i el de treball telecol·laboratiu.

Trobareu més informació al Web www.espurna.cat

Etiquetes de comentaris: