dimarts, 13 de maig del 2008

60 minuts: Veus del món

Dimecres 6 de maig van emetre el documental "Veus del món" al programa 60 minuts del Canal 33.
Aquí va la informació:
6 / 5 / 2008 Veus del món. El perill d'extinció

La desaparició de llengües és un fet. Cada dues setmanes, cada catorze dies, mor una de les 6.500 llengües minoritàries del nostre planeta. Anem cap a la uniformitat lingüística, sense que això sembli preocupar ningú. Aquest documental tracta de la diversitat lingüística del món. Sembla que el món estigui abocat a perdre la meitat del seu patrimoni cultural durant aquest segle. Però, ¿per què desapareixen les llengües i quina importància té aquesta pèrdua, tant per als que les parlen com per a tots nosaltres?

Moltes de les llengües més amenaçades són parlades per grups indígines que tenen un accés limitat a recursos econòmics i, per tant, poca capacitat econòmica per defensar la seva llengua, per incidir en la política cultural del seu país o en els instruments d'expansió lingüística, o els mitjans de comunicació. En el documental, expliquem com la història de la colonització ha influenciat el mapa lingüístic del món. Explica les històries dels guanyadors i els perdedors en el procés de canvis que s'estan produint a tot el món, en referència a les llengües. Explica la història del que es pot sentir en ser l'última persona del planeta en parlar una llengua. Representa la fi d'una manera d'entendre la vida.

També es reflexiona sobre com els joves, amb influències occidentals i que viatgen molt i molt, per negocis o vacances, han fet de l'anglès el gran idioma internacional, el punt de referència i d'intercanvi, i quina influència pot tenir tot plegat en un futur, i també recull les dificultats de traduir la riquesa de les cultures i les llengües, quan una llengua vol dir, també, tot un sistema de veure el món, tot un sistema d'interpretació.

Un gran tema a debat. El futur de la riquesa cultural del món, en perill, i què es pot fer per salvar algunes d'aquestes llengües petites que signifiquen la desaparició d'una manera d'entendre la vida, d'una forma d'explicar la realitat i el món que ens envolta. Des d'Austràlia a Dinamarca, un interessant treball per reflexionar sobre el futur de la nostra llengua pròpia, el català.




Un documental dirigit per Janus Billeskov Jansen i Signe Burge Sorensen.
Final Cut Productions. Dinamarca

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici